Постинг
05.12.2019 21:44 -
Утре е Никулден....време е за пълнен шаран
Утре е Никулден,и по традиция на този ден на трапезата се поднася пълнен шаран....
Тук няма да обясняваме,че шаранът трябва да е около 2 кг,хубаво да е изчистен от люспите/внимавайте да не падат на пода при почистването,защото е на загуба на пари/.
И така....купили сме си вече нашия шаран,почистили и измили,след това го осоляваме хубаво,и го поливаме обилно със сока от 2 лимона.
Това е хубаво да се направи още тази вечер....и в хладилника до утре.
Ето и необходимите продукти за плънката на нашия шаран:
1 шаран около 2 кг
4- 5 главички кромид лук
300 гр орехови ядки начукани на по-едро
300-400 гр доматена салца
1 1/2 кафена чашка олио
100 гр стафиди/ по желание/
чер пипер
червен пипер
девисил
сокът от 2 лимона
1 чаша бяло вино
готово тесто,или фолио за покриване
Начин на приготвяне:
нарязаният на ситно лук заедно с доматената салца ги задушаваме в мазнината,докато се поизпари водата и лукът омекне.Добавяме и наситнените орехи в блендер.Прибавяме и останалите подправки като черното и червеното пиперче,нарязания девисил,и по ваше желание и евентуално стафидите/аз обичам кисело-сладкия вкус,който се получава в случая/.
Объркваме цялата тази смес,и я държим на огъня около 1-2 минути още.
И започваме да пълним шарана с така приготвената смес.
Може и като го напълним да го зашием с клечки за зъби....аз предпочитам наистина да го избродирам....зашивам го с губерка и конец,който след опичането изваждам.
Така напълнения шаран поставяме в тавичка с малко вода на дъното и бялото вино....хубаво става,ако имате подръка няколко измити лозови пръчки за отдолу,но става и без тях.
Ако сме купили тесто,то покриваме вече напълнения шаран с него,и го поставяме във фурната за около 1 1/2 часа на вентилатор на печката на 190 градуса.
Другият,по-лесен вариант е просто с фолио хубаво да обвием тавичката,в която сме сложили нашия шаран за печене.И пак във фурната.
Гарнираме според нашите вкусови предпочитания...с картофки,с туршия,кой както го обича в случая....аз предпочитам сварен бял ориз с куркума.
Да Ви е сладко! :)
И весел празник на именниците!
Да им е живо и здраво името
Балканци - Марш на 34-ти Троянски полк
Самосглобяваща се нанотехнология във «ва...
Убийцата на дракони
Самосглобяваща се нанотехнология във «ва...
Убийцата на дракони
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.